ΚΑΛΕΣΜΑ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ για την ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΗ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΦΟΡΟΥΜ ΓΙΑ ΝΑ ΑΠΟΤΕΛΕΙΩΣΟΥΝ ΤΟ ΠΑΡΑΚΤΙΟ ΜΕΤΩΠΟ ΤΟΥ ΣΑΡΩΝΙΚΟΥ

ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΗ  ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΦΟΡΟΥΜ 
ΓΙΑ ΝΑ ΑΠΟΤΕΛΕΙΩΣΟΥΝ ΤΟ  ΠΑΡΑΚΤΙΟ ΜΕΤΩΠΟ 
ΤΟΥ ΣΑΡΩΝΙΚΟΥ

Την Παρασκευή 22/4/2016 διοργανώνεται επιχειρηματικό φόρουμ για την περαιτέρω υποβάθμιση του παράκτιου μετώπου του Σαρωνικού, μέσω  πρακτικών real estate και πλήρους εμπορευματοποίησης και υπερκατασκευών και όλα σε ρυθμούς fast track.
H ανάγκη για προστασία και αποσυμφόρηση από ασύμβατες εμπορικές χρήσεις του παράκτιου μετώπου του Σαρωνικού είναι τώρα περισσότερο αναγκαία από ποτέ για να ξαναγίνουν οι παραλίες  φυσικές και σε συνδυασμό με την ελεύθερη και απρόσκοπτη πρόσβαση να προσελκύσουν ντόπιους και ξένους τουρίστες και να συμβάλουν στην ανάπτυξη των τοπικών κοινωνιών με αειφορικό και βιώσιμο τρόπο.

Συμφωνούμε με τους στόχους και προβλέψεις του κειμένου του Δ.Τ. 23/3/2016 της ‘’ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗΣ  ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ  ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ  ΠΑΡΑΤΑΞΕΩΝ & ΦΟΡΕΩΝ  ΓΙΑ ΤΗΝ  ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗ  ΤΟΥ  ΠΑΡΑΚΤΙΟΥ ΜΕΤΩΠΟΥ  ΤΟΥ  ΣΑΡΩΝΙΚΟΥ ’’ το οποίο αναφέρει :
Επιδίωξή της  συντονιστικής επιτροπής είναι να συντονίζει στο εξής τα κοινά θέματα-δράσεις όλου του παράκτιου μετώπου του Σαρωνικού και αποτελείται από όσες Δημοτικές παρατάξεις-κινήσεις, τοπικούς φορείς καθώς και επιστημονικούς φορείς συντάσσονται και επιδιώκουν ενεργά τα εξής:
·        Οι παράκτιες ζώνες του Σαρωνικού από την παραλιακή λεωφόρο μέχρι τη θάλασσα δεν πρέπει να είναι περιοχές εμπορικής εκμετάλλευσης.
·        Οι παραχωρήσεις των παράκτιων τμημάτων στους Δήμους να γίνουν χωρίς κανένα οικονομικό αντάλλαγμα.
·        Οι Δήμοι να διαχειριστούν αυτές τις παράκτιες ζώνες με παρεμβάσεις ήπιων χρήσεων, οι οποίες εξυπηρετούν τη φυσική αποστολή των παραλιών.
·        Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να γίνουν παρεμβάσεις που υπερβαίνουν τις προβλέψεις προστασίας που ορίζονται στο Προεδρικό Διάταγμα της 1/3/2004 (ΦΕΚ 254 Δ 5/3/2004).
·        Η διασφάλιση της ελεύθερης, δωρεάν και ανεμπόδιστης πρόσβασης όλων των πολιτών πρέπει να είναι το πρώτο μέλημα κάθε σχεδιασμού και παρέμβασης ήπιων χρήσεων.

Η άμεση απομάκρυνση όλων των περιφράξεων και εμποδίων που αποκόπτουν την  ελεύθερη πρόσβαση στις παράκτιες περιοχές και τις ακτές είναι το πρώτο ζητούμενο.
Η σταδιακή κατεδάφιση των παράνομων αυθαίρετων κατασκευών και κτηρίων και αποκατάσταση των περιοχών.
 Στα πλαίσια της ήπιας διαχείρισης να  χωροθετούνται μόνο κινητοί  προκατασκευασμένοι οικίσκοι, ένας ανά παραλία και  αποκλειστικά για χρήσεις που εξυπηρετούν τις ανάγκες των πολιτών οι οποίοι επισκέπτονται τις παραλίες, με μέγιστη συνολική επιφάνεια τα πενήντα τετραγωνικά μέτρα και σε απόσταση από την παραλία και αιγιαλό. 
Πιστεύουμε επίσης  ότι οι Δήμοι είναι εξ ορισμού οι φυσικοί φορείς διαχείρισης και προστασίας των παράκτιων περιοχών που βρίσκονται μέσα στα χωρικά όρια της διοικητικής αρμοδιότητάς τους.
Όμως η διαχείρισή των παράκτιων περιοχών, οφείλει να γίνεται με απόλυτο σεβασμό στο περιβάλλον και στον πολίτη και να διασφαλίζεται ο κοινόχρηστος χαρακτήρας τους σαν Δημόσιο αγαθό.
Αποδεχόμαστε την επιστημονικά τεκμηριωμένη παραδοχή ότι οι παραλιακές περιοχές αποτελούν ευαίσθητα παράκτια και θαλάσσια οικοσυστήματα και το κράτος και οι φορείς του σύμφωνα με το νόμο  αλλά και διεθνείς συμβάσεις οφείλουν να διασφαλίζουν  την αειφόρο προστασία και βιωσιμότητά τους σε κάθε περίπτωση.

  Με την απόλυτη βεβαιότητα ότι το φυσικό περιβάλλον πρέπει να προστατεύεται  σαν  το πολυτιμότερο κοινό μας δημόσιο αγαθό, το οποίο προστατεύεται και από το Σύνταγμα που ορίζει ότι είναι κοινόχρηστο και αμεταβίβαστο  και πιστεύοντας επίσης ότι η κοινοχρηστία αυτή εξασφαλίζεται μόνο από την ελεύθερη  και απρόσκοπτη πρόσβαση και την αναψυχή που προσφέρει η επαφή του ανθρώπου με το φυσικό περιβάλλον, είμαστε αντίθετοι  με τους ιδιοτελείς και καταστροφικούς στόχους που προπαγανδίζει το φόρουμ της 22/4/2016  με τίτλο «Επενδύοντας στην Αθηναϊκή Ριβιέρα», που διοργανώνεται στη Βουλιαγμένη στο ξενοδοχείο Astir Palace, με τη συμμετοχή των 11 δήμων του Παράκτιου Μετώπου, κρατικών φορέων, του ΤΑΙΠΕΔ , της ΕΤΑΔ, του real-estate, των κατασκευών, επενδυτικών – επιχειρηματικών- τουριστικών φορέων  και :

     ΚΑΛΟΥΜΕ  ΣΕ  ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ  ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ  22/4  ΣΤΙΣ  17:00  ΣΤΗΝ                                      ΕΙΣΟΔΟ ΤΟΥ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟΥ ΑΣΤΕΡΑ ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗΣ.

Η ΑΝΟΙΚΤΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΕΘΕΛΟΝΤΩΝ π. ΚΑΜΠΙΝΓΚ ΒΟΥΛΑΣ  


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου