Σπάνιο φαινόμενο της ολικής έκλειψη υπερ-πανσελήνου στις 28 Σεπτεμβρίου 2015






     Ολική έκλειψη υπερ-πανσελήνου στις 28 Σεπτεμβρίου
 Ο ελεύθερος Δημόσιος χώρος του π. κάμπινγκ Βούλας είναι το καλύτερο σημείο για να παρατηρήσουμε και να θαυμάσουμε το σπάνιο φυσικό αστρολογικό φαινόμενο και να υποδεχτούμε το φθινόπωρο που έρχεται.
Το βράδυ της 27ης και πηγαίνοντας προς το ξημέρωμα της 28ης το φαινόμενο θα διαδραματιστεί στον Αττικό ουρανό που ελπίζουμε να είναι ξάστερος για να χαρούμε  την  παρακολούθηση του.


 Σπάνιο φαινόμενο της Πανσελήνου  ορατό τα ξημερώματα  της 28ης Σεπτεμβρίου.
   Ένα σπάνιο φαινόμενο που έχει συμβεί μόνο 
                     5 φορές από το 1900!

   Ένα εξαιρετικά σπάνιο αστρολογικό φαινόμενο θα έχουμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε τα ξημερώματα της 28ης Σεπτεμβρίου
Στο βραδινό ουρανό θα δούμε να συμβαίνουν ταυτόχρονα δύο φαινόμενα, και συγκεκριμένα η λεγόμενη Υπερπανσέληνος σε συνδυασμό με μια ολική έκλειψη Σελήνης. 
   Το αποτέλεσμα θα είναι κατά τη διάρκεια της έκλειψης το φεγγάρι να φαίνεται κόκκινο, κι επειδή το σημείο της τροχιάς της Πανσελήνου εκείνο το βράδυ γύρω απ’ τη Γη είναι το κοντινότερο όλου του χρόνου, θα φαίνεται 15% περισσότερο σε σχέση με τις υπόλοιπες εμφανίσεις της. 
Κατά τη διάρκεια της ολικής φάσης της έκλειψης, η Σελήνη θα βρίσκεται στο δυτικό-νοτιοδυτικό ουρανό. 

   Οι ακριβείς χρόνοι του φαινομένου στη χώρα μας, σύμφωνα με τους αστρονόμους,    θα έχουν ως εξής:
- Έναρξη έκλειψης παρασκιάς: 3:11 πμ
- Έναρξη μερικής έκλειψης: 4:07 πμ
- Έναρξη ολικότητας: 5:11 πμ
- Μέγιστο έκλειψης: 5:47 πμ
- Τέλος ολικότητας: 6:23 πμ
- Τέλος μερικής έκλειψης 7:27 πμ
- Τέλος έκλειψης παρασκιάς 8:22 πμ (η Σελήνη θα έχει ήδη δύσει).

  Το φαινόμενο συμβαίνει ελάχιστες φορές μέσα σε ένα αιώνα, συγκεκριμένα στον 20ο αιώνα  μόλις 5.
   Η επόμενη φορά που θα ξανασυμβεί είναι το 2033, οπότε αν το χάσετε, μη στεναχωρηθείτε: θα έχετε την ευκαιρία να το ξαναδείτε περιμένοντας μόλις 18 χρόνια!

                         Η «Ματωμένη Σελήνη» δεν θα φέρει το τέλος της Γης


Παρά την ολική έκλειψη, το φεγγάρι δεν γίνεται τελείως σκοτεινό, αλλά παίρνει μια κοκκινωπή απόχρωση, γι' αυτό πολλοί το ονομάζουν «Ματωμένη Σελήνη».
Παράξενες δεισιδαιμονίες συνδέονται με αυτό το φαινόμενο κατά καιρούς έχουν συνδεθεί διάφοροι φόβοι για το επερχόμενο τέλος του κόσμου.
Όταν η σκιά της Γης καλύψει τη Σελήνη εντελώς, τότε -ανάλογα και με τις συνθήκες που θα επικρατούν (υγρασία, θερμοκρασία, περιεκτικότητα της ατμόσφαιρας σε σκόνη κλπ.), η σκιά της Σελήνης θα αποκτήσει μια κοκκινωπή απόχρωση. Ο φυσικός μηχανισμός είναι σχετικός με αυτόν που χρωματίζει κόκκινα τα δειλινά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου