Κάτω   τα   χέρια   από   τον   «Βλαστό»
              και    από    τους   αυτοδιαχειριζόμενους                                         κοινωνικούς    χώρους

  Αγαπητοί Συμπολίτες
Πριν λίγες μέρες ανέλαβε την διαχείριση του δήμου Ελληνικού- Αργυρούπολης η νέα διοίκηση η οποία ανακοίνωσε  ήδη κάποια από τα σχέδιά της. Μεταξύ αυτών είναι και η δημιουργία «Κοινωνικού Παντοπωλείου».

Στον δήμο Ελληνικού –Αργυρούπολης αναπτύχθηκαν τα τελευταία χρόνια μια σειρά σημαντικές πρωτοβουλίες κατοίκων που σχετίζονται με ζητήματα που αφορούν την κοινωνική αλληλεγγύη, τον έλεγχο της διατροφής  καθώς και την αντίθεση στα σχέδια ιδιωτικοποίησης, εμπορευματοποίησης και τσιμεντοποίησης  του πρώην αεροδρομίου Ελληνικού και της παραλίας του Αγίου Κοσμά. Μια σειρά κοινωνικοί φορείς και συλλογικότητες πολιτών ανέδειξαν και προώθησαν  ζητήματα ιδιαίτερης κοινωνικής και πολιτικής σημασίας και η συμβολή τους στην αντιμετώπιση αυτών των ζητημάτων υπήρξε σημαντική. Μεταξύ αυτών των τοπικών συλλογικοτήτων είναι και ο Συνεταιρισμός «Βλαστός», ο οποίος από τον Σεπτέμβριο του 2011 δραστηριοποιείται σε ζητήματα που αφορούν την διατροφή των πολιτών, χωρίς μεσάζοντες και κέρδη, χωρίς τα μέλη του να έχουν κανένα οικονομικό όφελος. Ο «Βλαστός» είναι ένας εναλλακτικός κοινωνικός Συνεταιρισμός, αυτόνομος, αμεσοδημοκρατικός και ανεξάρτητος από κυβερνητικούς και κομματικούς μηχανισμούς, για την δραστηριότητα και τον συνολικό απολογισμό του οποίου μπορεί κανείς να ανατρέξει σε ένα ειδικό έντυπο.

Στον κοινωνικό Συνεταιρισμό «Βλαστός», ο οποίος λειτουργεί νόμιμα, είναι καταχωρημένος στα μητρώα του ΕΒΕΑ και φορολογείται από την Εφορία, παραχωρήθηκε από την προηγούμενη δημοτική αρχή, άνευ ουδενός ανταλλάγματος, ένας δημοτικός χώρος με παμπάλαια εγκαταλειμμένα κτίσματα, τα οποία επισκευάστηκαν με πολύ κόπο και χρηματοδότηση από τους συμμετέχοντες στον «Βλαστό» και χρησιμοποιήθηκαν τα τελευταία χρόνια για τις ανάγκες των δραστηριοτήτων που ανέπτυξε αλλά και για μια σειρά δωρεάν εκδηλώσεις, σε συνεργασία με άλλους τοπικούς φορείς και όχι μόνο (συζητήσεις, διαλέξεις, σεμινάρια, προβολές, μουσικές – πολιτιστικές εκδηλώσεις, συλλογικές κουζίνες κλπ)

Αυτόν ακριβώς τον χώρο και αυτές ακριβώς τις εγκαταστάσεις κλήθηκε ο «Βλαστός», πριν καν την ορκωμοσία του νέου δημοτικού Συμβουλίου, να εκκενώσει άμεσα, προκειμένου η νέα δημοτική αρχή να εγκαταστήσει το «Κοινωνικό Παντοπωλείο», θεωρώντας  «κοινωνική πολιτική» την έξωση ενός κοινωνικού Συνεταιρισμού από ένα δημοτικό χώρο…

Είναι προφανές ότι μια τέτοια ενέργεια δεν έχει τίποτα να κάνει με τις ανάγκες των κατοίκων  του Δήμου Ελληνικού-Αργυρούπολης για την δημιουργία  νέων κοινωνικών δομών και δεν είναι καθόλου απαραίτητο οποιαδήποτε από αυτές να γίνει στον χώρο που επισκεύασε και χρησιμοποιεί τα τελευταία χρόνια ο «Βλαστός».

Η νέα δημοτική αρχή Ελληνικού – Αργυρούπολης ακολουθεί φαίνεται την ίδια τακτική με την ΕΛΛΗΝΙΚΟ Α.Ε και το διαβόητο ΤΑΙΠΕΔ, που επιδιώκουν να εξαφανίσουν από τους χώρους  του πρώην αεροδρομίου Ελληνικού και της παραλίας του Αγίου Κοσμά συλλογικότητες και κινήσεις  πολιτών που αναπτύσσουν δραστηριότητες μη ευθυγραμμισμένες με  τις δικές τους επιλογές.
Οι κοινωνικοί και συλλογικοί φορείς που υπογράφουμε αυτό το κείμενο, δηλώνουμε ότι δεν είμαστε διατεθειμένοι να ανεχθούμε αυτά τα σχέδια της νέας δημοτικής αρχής και ζητάμε να μην ανακληθεί η παραχώρηση στον «Βλαστό» των δημοτικών εγκαταστάσεων που επισκεύασε και χρησιμοποιεί εδώ και τρία χρόνια.

 Θεωρούμε ότι το ζήτημα του «Βλαστού» αφορά όλους τους κατοίκους του δήμου Ελληνικού - Αργυρούπολης αλλά και τον καθένα που θεωρεί τον εαυτό του πολίτη και όχι υπήκοο.                                                                                        
                                                                                                                                18.9.2014

                                                                            Κοινωνικός Συνεταιρισμός «Βλαστός»
                                                                   «Αυτοδιαχειριζόμενος Αγρός στο Ελληνικό»
                                                                      Χώρος αλληλεγγύης και δράσης «Υπόστεγο»

                                                                               «Aυτοδιαχειριζόμενο Κάμπινκ Βούλας»                                                                                                              

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου